Hoe geef jij je eigen grens aan?

RWZ-COACHING + grens aangeven - blogSommige mensen vinden het nog niet zo eenvoudig om hun eigen grenzen aan te geven en/of te bewaken. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. 

Een duidelijke reden is vaak ‘bang zijn’. Bang zijn om een ander te kwetsen of niet (meer) aardig gevonden te worden. Hierbij komt nog dat die angst meestal niet gebaseerd is op een echte gebeurtenis, maar op een invulling over een mogelijke gebeurtenisLees verder

Waarom doen wij wat we doen?

RWZ-COACHING + emotie - motivatieKen je dat….?
Je bevindt je in een situatie waarin je voelt dat er iets niet klopt?
Dat je wordt tegengewerkt?
Dat ‘gevoel’ is een emotie die je attent maakt op iets waarvan jij je nog niet bewust bent….

Waarom doen wij wat we doen?

Waarom we doen wat we doen, staat nauw in verband met hoe wij ons voelen.
Met andere woorden emotie en motivatie zijn familie van elkaar.
Wanneer we iets nodig hebben worden we gemotiveerd om die behoefte te bevredigen. Heel duidelijk voorbeeld: als je dorst hebt wordt je gemotiveerd om te gaan drinken en zo je dorst te lessen.

Hoe zit het met psychologische behoefte?

Lees verder

Praktijk #14: Wat drijft je?

RWZ-COACHING + drijfverenOnlangs coachte ik een jongeman. Hoog opgeleid, vriendelijk. Hij kwam bij mij met een werkgerelateerde vraag. Tijdens zijn functioneringsgesprek had hij oa. als feedback te horen gekregen dat hij er nu echt voor moest zorgen dat hij zijn deadlines ging halen.

Inhoudelijk is het bedrijf zeer tevreden over zijn werk. Met name over zijn rapportages, die met veel zorg zijn samengesteld. Echter, duurt het veel te lang voordat deze klaar zijn. Als ze al op tijd klaar zijn. Hij herkende dit vanuit zijn studietijd.

Op mijn vraag: ‘Wat maakte dat hij zijn deadlines niet haalde?’ antwoordde hij: ‘Goed is niet goed genoeg’. Hij houdt er van om de zaken grondig en nauwkeurig te onderzoeken alvorens ze op te schrijven. En het moet allemaal natuurlijk wel kloppen. Hij had gemerkt dat hij het beter zelf kon uitzoeken dan zijn collega;s te vragen, want die zijn vaak ‘zo slordig’, zei hij. Lees verder

Boek review: Verander je overtuigingen

RWZ COACHING Boek ReviewVerander je overtuigingen. In deze rubriek heb ik al vaker aandacht besteedt aan het werk van Robert Dilts (Amerikaanse NLP goeroe, 1955)

Hij studeerde bij Richard Bandler, John Grindler en Milton Erickson.
En heeft diverse bijdragen aan Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) geleverd.

Met dit boek ‘Verander je overtuigingen’, richt Dilts zich hoofdzakelijk -zoals de titel al zegt- op veranderen van overtuigingen.

Boek review: “Verander je overtuigingen”

Lees verder

Angst een nuttige emotie?

RWZ-COACHING + stress signaalAngst. We kennen allemaal het spreekwoord: “Angst is een slechte raadgever”. Maar waarom reageren veel mensen dan toch juist vanuit angst op bepaalde situaties? 

Stel. je dreigt te laat te komen op een afspraak.
Wat voor gedachten kunnen er dan allemaal door je heen gaan?
Welke herinneringen komen er boven?
Ga je ineens meer haast maken of geef je gas als het stoplicht op oranje springt?
Hoor je in je hoofd allerlei kritische stemmen?
Zie jij jezelf beschaamd en chaotisch binnenkomen en je verontschuldigingen aanbieden?

Een ander spreekwoord luidt: “De mens lijdt nog het meest door het lijden dat hij vreest”.

Angst een nuttige emotie?

Lees verder