Praktijk #10: loopbaanbegeleiding en coaching

Als loopbaancoach werk ik met mensen die met een loopbaanvraag binnen komen.

Dit kan soms zijn nadat zij (jarenlang) bij een bepaalde werkgever hebben gewerkt en ontslagen worden,  of mensen die zich willen heroriënteren omdat ze beginnen te twijfelen of zij wel werkelijk doen wat zij willen doen en soms kan het onderzoeken van werkwaarden ook een vraag zijn.

Stel je werkt, zeg 20 of meer jaar in een timmerfabriek en plotseling hoor je dat je op straat komt te staan. Er gebeurt veel met je. In deze gevallen is er meestal wel een sociaal plan, maar een te klein budget om gedegen begeleiding te kunnen doen.

Ik maak vaak mee dat de begeleiding vol gaat zitten op het vinden van (nieuw) werk: testen doen, vacatures zoeken, sollicitatiebrieven schrijven, cv aanpassen, en (digitaal) netwerken. Begrijpelijk en toch gaan ze veelal voorbij aan het feit dat de betrokken persoon eerst door een periode van rouw heen gaat en hierdoor eigenlijk nog onvoldoende open kan staan voor bovengenoemde werkgerichte activiteiten.

De mensen die mij kennen weten dat ik een andere insteek gebruik als het gaat om loopbaan vragen.

Ik ga eerst samen op zoek naar de belemmerende overtuigingen die in de weg kunnen staan om daadwerkelijk in actie komen. Het verdriet, de boosheid of wat het ook is heeft eerst ruimte te krijgen. Als dat geschiedt is ga ik samen met de persoon op zoek naar wat in de context van werk belangrijk is en onderzoeken we samen welke waarden conflicten veroorzaken met een andere context, bijvoorbeeld de context privé naast werk.

Overtuigingen die belemmerend kunnen werken?

Welke overtuigingen belemmeren de persoon om te gaan doen wat hij / zij belangrijk vindt? Want zolang deze in de weg staan, zal het sollicitatieproces niet geheel succesvol verlopen. Overtuigingen kunnen vrij makkelijk ontstaan en zijn minder gemakkelijk op te ruimen. Veel gehoorde overtuigingen zijn: ‘Wie zit er nou op mij te wachten?’, ‘Ik ben over de 50 en krijg nooit meer een baan!’, ‘Ik heb nooit geleerd om met computers om te gaan en ik kan het ook niet leren….’of ‘Ik zit echt niet te wachten op een tijdelijk contract’.

Belemmerende overtuigingen zijn een stoorzender in motivatie en staat van zijn….? 

Met deze  staat van zijn wordt de motivatie om weer aan de slag te gaan gevoed en wordt dus van uit een negatieve houding gesolliciteerd. En hoe je het ook wendt of keert, deze houding is te lezen in sollicitatiebrieven, in gesprekken en kan er voor zorgen dat de persoon niet aangenomen wordt.

Meer informatie over loopbaancoaching?

De mensen die mij kennen weten dat ik een andere insteek gebruik als het gaat om loopbaan vragen. Uiteraard bestaat het proces naar een baan uit meer onderdelen. Deze praktijksituatie over loopbaancoach is slechts een stukje van het hele proces. Mocht je meer informatie willen en of vragen hebben over loopbaancoaching > lees hier verder.