Bekijk het eens van de andere kant

RWZ Coaching + waarnemenKen je dat? Jij en je partner willen graag op vakantie en jullie verschillen van mening over de bestemming…. Of op je werk onderhandel je met iemand over bijvoorbeeld een contract…. In deze 2 situaties ben je dus in communicatie met iemand die mogelijk een heel andere visie dan jij heeft.

Je kunt je voorstellen dat het in het dagelijks leven nuttig kan zijn om zaken en situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. In ons Nederlands taalgebied kennen we een aantal uitdrukkingen die daar op duiden:

 • Je kunt het ook van 2 kanten bekijken
 • Bekijk het eens van de andere kant
 • Kijk er eens naar door de bril van de ander
 • Ga eens in andermans schoenen staan

Allemaal duidelijke uitdrukkingen die suggereren dat je op verschillende manieren naar iets kan kijken en dat jouw waarheid wellicht niet de waarheid is.

Succesvolle mensen beschikken over de flexibiliteit om zaken op verschillende manieren te bekijken. Zij kennen het onderscheid aanbrengen tussen ten minste 3 gezichtspunten (NLP waarneemposities).

Waarneemposities

 1. Waarneempositie vanuit jouw eigen uitgangspunt
  jij bent je bewust van wat je doet en voelt – als je heel duidelijk weet wat je wilt en wat je eigen waarden en overtuigingen zijn, kan dit een heel krachtige positie zijn
 2. Waarneempositie vanuit de ander
  jij stelt je voor hoe de ander het ziet, wat hij/zij doet, wat hij/zij voelt – je stelt het gezichtspunt van de ander voorop, het is duidelijk dat dezelfde situatie / gedrag iets verschillends kan betekenen voor verschillende mensen
 3. Waarneempositie vanuit de ‘onafhankelijke’ positie, ook wel meta positie genoemd
  als afstandelijke waarnemer ga je na wat er in de relatie gebeurt – je kijkt op afstand naar jezelf en naar de ander, bent gedissocieerd van jezelf en de ander en wil deze positie van nut zijn dan helpt het als je zo objectief mogelijk bent.

Succesvol waarnemen is een vaardigheid die heel goed te leren is. Wil jij ontdekken hoe ook jij deze vaardigheid kunt leren op een doeltreffende manier zodat het beklijft?
Schrijf je dan nu in voor de 4-daagse Training ‘Persoonlijk Succes’ en ontwikkel jezelf naar een hoger plan!


Alle 3 de waarneemposities zijn even belangrijk

het gaat er om dat jij je kunt bewegen van de ene positie naar de andere positie (flexibiliteit). De verschillen die je waarneemt als je vanuit de verschillende gezichtspunten naar de wereld kijkt, stellen jou in staat te kiezen.

De 3 waarneem posities onderschrijven ook de ‘NLP vooronderstelling’: De kaart is niet het gebied. Er zijn, zo weten wij nu, verschillende hoeveelheden kaarten. Meer weten over NLP waarneem posities en vooronderstellingen? Zij komen uitgebreid aan bod tijdens onze NLP Trainingen en  NLP Opleidingen

Welke nieuwe, andere inzichten heb jij gekregen? Was jij je hiervan bewust of juist nog niet? En wat zou je zelf nog willen leren en waarom? Deel het met ons in onderstaand formulier.