Boek review NLP: Coachen vanuit veelzijdig perspectief

RWZ COACHING Boek ReviewNeuro-Linguistisch Programmeren (NLP) en Robert Dilts (1995), een NLP Trainer van het 1e uur. Aan hem danken wij oa. de techniek ‘Nero-Logische niveaus’. (Ooit geïntroduceerd door Gregory Bateson als ‘logische typen van communicatie en leren’ en toepasbaar gemaakt door Robert Dilts).

Robert Dilts is ook co-auteur, samen met Richard Bandler en John Grinder, van Neuro-Linguistic Programming Vol.1  – het standaardwerk over NLP. Naast het boek ‘Verander je overtuigingen’  is dit het 2e boek van Robert Dilts dat in het Nederlands vertaald is.

Boek review: ‘Coachen vanuit een veelzijdig perspectief’

RWZ-Coaching + Coachen vanuit een veelzijdig perspectiefIn dit boek beschrijft Robert Dilts coaching als een proces waarbij mensen en teams geholpen worden op de toppen van hun kunnen te presteren. Coachen is gericht op het bewerkstelligen van veranderingen door met name te focussen op haalbare doelen.

Coachen is eerder oplossingsgericht dan probleemgericht.

De huidige vormen van coaching bieden mensen ondersteuning op verschillende niveaus:

  • gedrag
  • vaardigheden + bekwaamheden
  • waarden + overtuigingen
  • identiteit
  • missie (spiritueel niveau)

Deze vormen van coachen noemt Dilts “Coaching met een hoofdletter C”.

De Coach met een hoofdletter C

De coach met een hoofdletter C draagt zorg voor veiligheid en ondersteuning. Coacht mensen om gedrag te verbeteren, onderwijst nieuwe vaardigheden, is een mentor bij het onderzoeken en versterken van helpende overtuigingen en waarden en sponsort groei op identiteitsniveau. En fungeert als ‘awakener’ bij het activeren van bewustzijn omtrent: doel, missie en spiritualiteit.

In het ‘Veelzijdige perspectief’ van Robert Dilts heeft een coach dus veel meer rollen dan alleen coach te zijn.

Effectief leren en veranderen

Dit boek beschrijft de contexten en situaties waarin de coach met een hoofdletter C zich op al deze rollen dient te focussen en gaat in op de gereedschappen die voor al deze rollen nodig zijn. Elk hoofdstuk is aan een specifiek veranderingsniveau en gaat in op de soorten kwesties waaraan coaches op dat niveau aandacht moeten besteden. In de diverse hoofdstukken worden verschillende technieken en oefeningen besproken die de coach kan gebruiken om het proces van effectief leren en veranderen zo goed mogelijk te faciliteren. Zeker een aanrader voor (NLP) coaches en trainers.

Bestel hier het boek Coachen vanuit een veelzijdig perspectief:

Coachen vanuit een veelzijdig perspectief
Auteur: Robert Dilts