We kunnen de huidige tijd ervaren alsof we als samenleving van de ene naar de andere crisis gaan. Covid-19 is (nog) niet echt weg of de inval van Rusland in Oekraïne zorgt voor een energiecrisis met een torenhoge inflatie. En dan heb ik het nog niet gehad over de Toeslagenaffaire, hoe er wordt omgegaan met de aardbevingsschade in Groningen, de crisis op de woningmarkt en voortdurend oplopende personeelstekorten. Kortom het lijkt erop alsof we wel eens onder een beter gesternte hebben geleefd.
En dan, lees je afgelopen week in de krant een bericht dat afgelopen jaar 20% meer antidepressiva aan vrouwen is voorgeschreven door de huisartsen in Nederland en ruim 6% meer aan mannen. Of dat altijd nodig is is een ander verhaal, en het is wel een teken dat veel mensen worstelen met het omgaan met deze tijd en deze tijd als stressvol ervaren.
Ik wil jullie herinneren aan het gezegde dat “Alles wat je aandacht geeft groeit”
Er is bijzonder veel aandacht voor deze tijd. Het lijkt wel of er in de media geen andere onderwerpen meer gevonden worden dan bovengenoemde crises. En zo lijkt het ook of ze groter worden. En daar komt dan nog het gebruik van grote woorden bij (zie hierboven “torenhoge” of “voortdurend oplopende”). Doen de diverse crises het niet, dan brengen deze woorden je wel in een (negatieve) stemming. Zo belangrijk is dus de invloed van taal en taalgebruik op onze stemming en daardoor ook op ons gedrag.
Wij mensen maken voor een groot deel onze eigen stress
Stress en spanningen hebben namelijk voor een deel te maken met invloeden van buitenaf. Wij mensen maken voor een groot deel onze eigen stress. Onze manier van denken, fantaseren en piekeren bepalen hoe je je voelt en je gedraagt. Veel mensen denken dat de situatie (de aanleiding) de emotie (het gevoel) veroorzaakt, dat is feitelijk onjuist. De emotie (het gevoel) wordt bepaald hoe jij over de situatie (de aanleiding) denkt.
Vaak zijn we ons helemaal niet bewust wat we denken
Daarom is het goed dat je je bewust wordt van je eigen gedachten. We kennen een onderscheid tussen de interpretatie van je gedachten en de evaluatie van je gedachten. Interpreteren heeft te maken hoe we de situatie (de aanleiding) inschatten. Deze conclusie baseren we op onze waarneming. Het kan waar of onwaar zijn, want soms nemen onze gedachten een loopje met ons. Vervolgens geven we een oordeel (evaluatie) over de situatie ( de aanleiding) en dan kunnen de negatieve emoties oplopen. Voorbeeld: Je bent al wat laat en ja hoor je komt in een file terecht. Allerlei gedachten spoken meteen door je hoofd: “Was ik maar eerder vertrokken.”, “Wat doen al die mensen toch hier?” “Kan het nu nooit eens gemakkelijk gaan?” “Ik heb hier geen trek in.” … en vul zelf maar in.
De schattingen lopen wat uiteen en we hebben gemiddeld 60.000 tot 80.000 gedachten en meningen op een dag. Overigens, hoe fijn is het dat de meeste onbewust zijn. Maar op het moment dat je blijft malen en je daar bewust van wordt zit je in een vicieuze cirkel en wordt het minder gemakkelijk om dat patroon te doorbreken.
Wat je zou kunnen doen is de feiten achterhalen, door jezelf vragen te stellen: “Als ik eerder was vertrokken zou ik dan niet in een file terechtkomen?”, “ Heb ik meer recht om hier te zijn dan andere mensen?”, “Gaat het echt nooit gemakkelijk? “, “Waar precies heb ik geen trek in?”.
Veel van onze energie gaat verloren door al deze gedachten die onze waarheid vormen, ook al is die waarheid feitelijk onjuist het is en blijft jouw waarheid. En daarmee houden we het onbedoeld en wellicht ongemerkt in stand. Je kunt niet veranderen dat je in een file terecht bent gekomen. Je kunt wel veranderen hoe je vervolgens daarmee omgaat.
Meer weten over hoe je kunt omgaan met stress in deze tijd? - NLP workshop - NLP coaching