Binnen Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) werken wij veel met de zintuigen. Wij noemen deze ook wel ‘modaliteiten’. Deze worden gebruikt om onze ervaringen te registreren en op te slaan.
We verwerken onze ervaringen door middel van beelden, gevoelens, geluiden. smaak en reuk.
Modaliteiten zijn als het ware de grote bouwstenen van onze ervaringen.
Wikipedia zegt over zintuigen het volgende:
‘Zintuigen onderscheiden we in 2 groepen. De speciale zintuigen; zien, horen, ruiken en proeven. En de somatische zintuigen; deze hebben te maken met voelen – tastzin (aanraking, druk) – thermoceptie (warm, kou) en nociceptie (pijn)’.
Wij nemen de wereld om ons heen waar via onze zintuigen:
Wij zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Deze 5 zintuigen zijn al door Aristoteles benoemd. Wij vormen onze weergaven in 5 zintuiglijke systemen – het zintuig en daarbij horende gedeelte van het centraal zenuwstelsel.
Mensen verschillen wat betreft hun voorkeur voor een bepaald zintuigsysteem.
Met deze voorkeur creëren we een voorstelling van de wereld waarin wij leven. Onze voorstelling van de wereld bepaalt tot op grote hoogte hoe wij ons in deze wereld gedragen. Onze wereld bestaat uit een ontelbaar aantal zintuiglijke indrukken, waarvan we maar een klein deel bewust kunnen waarnemen. Aan de sensatie die we waarnemen koppelen we razendsnel een betekenis. Heel vaak onbewust. Deze betekenis is van vele factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke filters binnen het communicatiemodel.