Hoe breng jij jezelf in de juiste stemming met Ankeren?

AnkerenEen van de meest gebruikte vaardigheden van NLP is Ankeren. Ankeren is ‘alles wat je in een stemming brengt’.

Gebaseerd op de Klassieke conditionering; een interne reactie wordt geassocieerd aan een externe stimulus (prikkel). De ontdekker was Ivan Pavlov (Nobelprijswinnaar). Hij deed onderzoek naar spijsvertering en speekselproductie bij honden en ontdekte dat honden al speeksel gingen produceren nog voordat zij voedsel kregen. Hij ontdekte dat als hij het geluid van een bel liet horen 5 sec. voor het voeren, de honden al begonnen te kwijlen (Pavlovreactie)

In NLP koppelen wij Ankers doelbewust aan bepaalde subjectieve ervaringen om dezelfde innerlijke ervaring op een later tijdstip op te kunnen roepen. De vraag is natuurlijk: Wat maakt dat jij dit zou willen?

Stel je staat aan de vooravond van een belangrijke sportwedstrijd en je voelt je dusdanig nerveus dat deze spanning je niet helpt. Met behulp van deze techniek kan je bijvoorbeeld ‘rust’ oproepen en bij jezelf Ankeren. Op het moment dat je gaat beginnen, kan jij het Anker activeren en wordt je rustiger.

Je kunt dus alles wat je wilt en nodig hebt Ankeren en wanneer jij het nodig hebt activeren, zodat het precies werkt op het moment dat jij het wilt.

Wij gebruiken onbewust al veel Ankers in ons leven:                                            

  • Die mooie foto van die geweldige vakantie. Je hoeft er maar even naar te kijken en je bent weer helemaal in die stemming
  • De geur van versgebakken brood
  • Een bepaald liedje op de radio
  • Die ene stoel die zo lekker zit

We staan nu aan de vooravond van de feestdagen. De kerstspullen liggen al weken in de etalages en de schappen van winkels. Dit zijn ook Ankers die je in een stemming brengen, zodat je nog meer zin gaat krijgen om de feestdagen samen met anderen door te brengen.

Wil jij ook ervaren wat Ankeren is en wat Ankeren voor jou of je team kan beteken? Neem een kijk bij het YOUR PATH TO SUCCES programma en ontdek wat het beste past op jouw pad.