Een van de 4 basis vooronderstellingen van Neuro-Linguistisch Programmeren is: Oorzaak en Gevolg. Anders gezegd: Sta jij aan de kant van de Oorzaak of sta jij aan de kant van het Gevolg?
Ben jij proactief, neem jij initiatieven, voel jij jezelf verantwoordelijk of ben je meer reactief, afwachtend en overkomen de dingen je? Zit jij aan het stuur van de bus, bepaal jij welke route je kiest, wie er in de bus mee mogen en welke hobbels je neemt? Of zit je achter in de bus en wordt je bij elke hobbel die er wordt genomen door elkaar geschud?
Er zijn mensen die maar wat graag aan de kant van de Oorzaak willen staan en het lukt hen onvoldoende omdat zij onvoldoende gebruik maken van hun eigen assertiviteit.
De definitie van assertief zijn luidt: Voor jezelf opkomen en je eigen mening en gevoel kunnen uiten met respect voor jezelf en anderen, zonder
- jezelf onzeker te voelen
- jezelf schuldig te voelen
- een ander te kwetsen
Het tegenoverstelde van assertiviteit is sub-assertiviteit. Iemand laat zich dan (te) gemakkelijk wegdrukken, offert zich als het ware vaak op en durft nauwelijks eigen ruimte in te nemen.
Het teveel aan assertiviteit noemen wij agressie. We kennen verschillende vormen van agressie, waaronder:
- emotionele chantage: ‘Dan zeg ik mijn abonnement op’
- frustratie agressie: ‘Ik heb het recht op … en dat krijg ik niet’
- instrumentele agressie: schreeuwen, schelden, dreigen
- fysiek geweld: behoeft mi. geen uitleg
Samenvattend
- sub-assertiviteit je komt op voor het belang van de ander
- agressie je komt op voor het belang van jezelf in doorgeschoten vorm
- Assertiviteit je komt op voor jezelf en tegelijkertijd houdt je ook andermans belangen in het oog
Assertiviteit is een vaardigheid die heel goed te leren is. Wil jij ontdekken hoe je deze vaardigheid ook kunt leren op een doeltreffende manier zodat het beklijft? Bekijk het aanbod YOUR PATH TO SUCCESS je kunt kiezen voor een Training in groepsverband of individuele Coaching.