Stress is gewoon spanning toch?

RWZ-Coaching + stressDe laatste tijd hoor ik steeds meer om mij heen dat mensen stress ervaren. Een vol hoofd, niet tot rust komen, druk druk druk….

En als ik hen dan vraag wat ze er aan doen, krijg ik vaak te horen: ‘Ik zou wat vaker ….’ of ‘Vroeger deed ik veel meer aan …., maar daar heb ik nu geen tijd meer voor’. Stress is een merkwaardig en niet te onderschatten fenomeen.

Gezonde en ongezonde spanning, oftewel stress

Stress is eigenlijk spanning. Er wordt gesproken dat je spanning nodig hebt om te kunnen functioneren. Pas op het moment dat er te veel en te lang spanning aanwezig is, komen er lichamelijk en mentale klachten. Stress stapelt zich namelijk op.

Werkdruk en andere oorzaken

Een hoge werkdruk wordt vaak gezien als veroorzaker van stress. Andere oorzaken van stress kunnen bijvoorbeeld zijn: het overlijden van een dierbare, ziekte of verhuizing. Deze dingen kunnen veel stress veroorzaken.

Ook zie ik verschillen in het gegeven waarin personen in soortgelijke situaties anders omgaan met stressvolle situaties. Zo kan het zijn dat de ene persoon gewoon blijft functioneren, terwijl de andere persoon zich ongemakkelijk gaat voelen, stress ervaart en minder tot niet meer functioneert.

Stress ontstaat niet door hoge werkdruk, het verlies, die ziekte of die verhuizing. Stress ontstaat door de eigen gedachten die je daarover hebt.

Vanuit NLP weten wij dat niets betekenis heeft totdat jij of iemand anders er betekenis aangeeft. Mensen die plezier in hun werk en hun leven hebben, werken vanuit een interne referentie. Zij beslissen zelf of ze het goed doen en openstaan voor feedback en verandering. Zij zijn vaak proactief, ondernemen actie als het minder goed gaat en zij maken gebruik van onbeperkende overtuigingen.


RWZ-Coaching + POPUP NLP BOOTCAMP


Wat je ziet is dat mensen die stress ervaren veelal een externe referentie hebben (Wat zal de ander er van vinden?). Als er iets fout gaat hebben zij de neiging om dat buiten zich zelf te plaatsen en lijkt het alsof het hen overkomt. Feedback wordt beschouwd als een vorm van kritiek. En zij benaderen situaties meer vanuit beperkende overtuigingen, bijvoorbeeld: ‘Als ik nu nee tegen mijn leidinggevende zeg kom ik vast niet meer in aanmerking voor die promotie’.

Binnen onze NLP opleidingen en -trainingen maak je kennis met diverse technieken en oefeningen die je kunnen helpen bewust te worden hoe jij omgaat met stress. Om vervolgens daarmee aan de gang te gaan en daarin daadwerkelijk te veranderen.

Naarmate je meer in het hier en nu leeft en je op jezelf durft en kunt vertrouwen, ga je meer plezier en flexibiliteit ervaren en ga je daadwerkelijk anders om met het fenomeen stress.

Welke inzichten heb jij gekregen over stress?

En wat zou je zelf nog willen leren op het gebied van stress, NLP, werk en self-management. Deel het in onderstaand formulier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.