Niets heeft betekenis totdat jij er betekenis aan geeft

RWZ Coaching - herkaderenNiets heeft betekenis totdat jij – of iemand anders – er betekenis aan geeft. Een andere uitspraak luidt: Niets is goed of slecht, dat maakt ons denken er van. 

Dit blog gaat over betekenis geven.

Wat bepaalt nu welke betekenis jij aan iets geeft? Dat heeft te maken met hoe jij de informatie die op je afkomt filtert. Welke waarden een rol spelen en welke overtuigingen je helpen of misschien belemmeren.

Stel je eens voor:
iemand heeft een kopje koffie in zijn of haar handen. Je zou hieraan de betekenis kunnen geven dat iemand een kopje koffie aan het drinken is. Als ik nu datzelfde kopje koffie midden in de kamer op de grond zet, zou het kunnen zijn dat jij je begint af te vragen wat dat kopje koffie daar doet? En wellicht vindt je het vreemd dat er kopje koffie op de grond staat… Als ik datzelfde kopje koffie nu midden op de A27 zou neerzetten, zou het heel goed kunnen dat jij er weer een andere betekenis aangeeft. Terwijl het kopje koffie in alle 3 de keren precies hetzelfde is gebleven.

Binnen NLP hebben we een mooie vaardigheid die te maken heeft met betekenis geven. Deze vaardigheid heet ‘herkaderen’. 

RWZ Jubileum 2016

Je kunt op verschillende manieren herkaderen:

  • context herkaderen: inhoud en gedrag blijven hetzelfde alleen de context verandert
    Voorbeeld: iemand zingt erg graag. Luidkeels onder de douche zingen kan heel goed en bij een plechtige gelegenheid zou dit minder gepast zijn, omdat het zingen onzuiver en niet professioneel is
  • betekenis herkaderen: inhoud en gedrag blijven hetzelfde alleen de betekenis verandert
    Voorbeeld: je staat in de file en je ziet een auto over de vluchtstrook voorbij rijden. Dan vindt je daar wat van. En over het algemeen is dit een minder positieve mening. Als je weet dat deze persoon met spoed naar het ziekenhuis rijdt omdat zijn vrouw op de achterbank aan het bevallen is, kan het anders voor je worden

Wij mensen vinden over het algemeen gauw ergens iets van en steken zelden onze mening en gedachten onder stoelen of banken. Het zou je zo maar energie kunnen opleveren als je minder snel oordeelt en minder invult wat een betekenis in een bepaalde situatie zou kunnen zijn.

Wil jij ontdekken hoe je dit kunt leren? Bekijk het aanbod YOUR PATH TO SUCCESS en kies wat het beste bij jou past op dit moment op jouw pad!

RWZ Jubileum 2016PS. In verband met het 10-jarig bestaan ontvang je van 7 april t/m 7 juni 10% korting, dus vier mee en ontwikkel jezelf op jouw pad naar succes!