Hoe hoog leg jij de lat?

Ik coachte een jongeman. Hoog opgeleid, perfectionistisch en goed verzorgd.
Hij kwam bij mij met een werkgerelateerde vraag. Tijdens zijn laatste functioneringsgesprek had hij als feedback te horen gekregen dat hij er nu echt voor moest gaan zorgen dat hij zijn deadlines haalde.

Inhoudelijk waren ze zeer tevreden over zijn rapportages – die hij altijd met zeer veel zorg samenstelde. In de praktijk duurt het te lang voordat zijn rapportages klaar zijn.
Hij h-erkende dit wel. Ook vanuit zijn studieperiode.

Toen ik hem de vraag stelde: ‘Wat maakt dat jij je deadlines niet haalt?‘, antwoordde hij dat goed niet goed genoeg is. Hij houdt er van om de zaken grondig en nauwkeurig te onderzoeken, alvorens ze op papier te zetten – het moet allemaal wel kloppen.
Hij had gemerkt dat hij het beter zelf kon uitzoeken dan zijn collega’s te vragen, want die zijn vaak zo slordig….

Wat drijft jou?

Hoge eisen stellen is een prima eigenschap totdat je hierin doorschiet.
Als je overdrijft in het stellen van hoge eisen dan leg je de lat zo hoog dat je er op een bepaald moment niet meer aan kunt voldoen. Wat je ook doet.
Je bent ontevreden over je je eigen kunnen, jezelf als persoon.

Wat je ook vaak ziet is dat mensen niet alleen hoge eisen aan zichzelf stellen, maar dat ze dit ook (on)bewust verlangen van hun omgeving.

Nauwkeurig te werk gaan is prima, maar als je vanuit de intentie ‘bang om fouten te maken’ werkt, dan maak je het jezelf – en je omgeving – erg moeilijk.

NLP Coach: ‘Waar precies komt je perfectionisme vandaan?’

Met deze coachee ben ik gaan onderzoeken waar precies zijn perfectionisme vandaan kwam.
Afgezien van het gegeven dat zijn moeder ook perfectionistisch gedraag vertoonde, kwam zijn perfectionisme voort uit onzekerheid. De angst om geen controle te hebben: het lastig vinden om anderen vertrouwen te geven en het daardoor juist zelf onder controle houden.

Met behulp van de NLP techniek ‘Time-line’, zijn wij samen op zoek gegaan naar de eerste significante emotionele gebeurtenis (SEG): de speciale 1e gebeurtenis die de heftige angst emotie veroorzaakte. Die toen in die situatie heel begrijpelijk was, maar nu niet meer dient.
In het hier-en-nu is hij namelijk nog steeds bang voor de gevolgen, ook al vormen zij nu geen bedreiging meer. Met dit gegeven en het plaatsen in het juiste perspectief is de emotie losgemaakt van de situatie. De coachee kent nu geen belemmering meer in zijn werk.


Meer weten over NLP en wat jouw drijft?